Muren en plafonds in leem vergen in principe geen of weinig voorbereiding.
Zorg er voor dat de leem niet te stoffig of poederend staat. Hiervoor volstaat het doorgaans deze goed op te sponzen waarbij het water dat je gebruikt regelmatig wordt vernieuwd.
Mocht de leem toch echt te poederig zijn, kan je fixeren met een mineraal fixatief zoals bijvoorbeeld Keim fixatief of Clay Protect.
is meestal niet nodig, je kan direct aan de slag met de verf, extra verdunnen van de eerste laag verf is aangewezen.
Welke (natuurverf)verf kies je nu best voor op leem?
De meeste verven zijn geschikt maar een zeer dampopen verf met minerale bestanddelen draagt toch de voorkeur. Daarom adviseren wij:
De Ecotec leemverf is bij veel van onze klanten heel populair én uiteraard het meest geschikt op een lemen ondergrond. Ze dekt uitstekend en verwerkt zeer prettig. We raden die niet aan op plaatsen waar die makkelijker vuil wordt (keukens, nauwe traphallen) of plaatsen met hogere vochtbelasting, omdat ze minder goed afwasbaar is.
De Ecotec Di-Mat is de meest veelzijdige verf, strijkt makkelijk uit, is vrij goed afwasbaar en is in heel veel kleuren beschikbaar.
De Ecotec Eco-satin is specifiek geschikt voor vochtige ruimtes en zones waar betere afwasbaarheid gevraagd is. Opgelet, kies eerst een laag leemverf of Di-mat voor een betere kleurdekking.
De Keim Innostar is een heel ander type verf. Deze minerale verf dekt uitzonderlijk goed en is zeer sterk. De fluweelachtige matte uitstraling kan veel kenners bekoren.
De Calcatex De Calcatex is een meer decoratieve verf. Deze kan je iets meer 'lazurend' aanbrengen. Het effect op leem is zeer mooi, als je de strootjes uit de bruinleem nog wat meer wil zien is deze verf zeker een aanrader.