Waarom kiezen voor olie?
Het is de meest natuurlijke afwerking van hout en het hout behoudt zijn mooie matte uitstraling.
Olie dringt diep in het hout terwijl vernis eerder een film bovenop het hout vormt.
Op lange termijn is renovatie van olie veel makkelijker dan renovatie van vernis.
Je bespaart kosten want olieën is goedkoper dan vernissen
Wat kan je oliën?
Alle onbehandelde houten oppervlakken kunnen geolied worden: houten vloeren, trappen, binnendeuren, tafels, werkbladen, stoelen, …
Let op: hout dat gevernist is of met boenwas is behandeld kan je niet rechtstreeks oliën. Je moet eerst alle vernis afschuren of boenwas verwijderen.
Is hout goed beschermd na het oliën?
Olie dringt tot diep in het hout tot diep in de poriën. Hierdoor wordt het hout van binnenuit goed beschermd.
Een goed geoliede vloer kan daardoor zeer goed tegen vuil, water, stof en vetvlekken.
Welke kleur krijgt hout na het oliën?
Als je kleurloze olie gebruikt zal het hout sowieso wat donkerder en geler worden. De uiteindelijke kleur hangt sterk af van de houtsoort.
Om het vergelen tegen te gaan kan je kiezen voor een olie met wit pigment. Dit wordt zeer vaak toegepast. Eik zal bijvoorbeeld weinig kleurverschil vertonen na het oliën met wit pigment.
In principe is elke kleur mogelijk met olie, in de praktijk wordt er naast witte en kleurloze olie toch vooral met bruin- en grijstinten gewerkt.
Hoeveel lagen moet je aanbrengen?
Dit hangt wat af van het type olie. Voor een doe-het-zelver wordt aangeraden om een 2-laags systeem toe te passen. Eerst een basislaag olie die diep indringt en na enkele dagen droogtijd een fijnere afwerklaag.
Welk merk olie moet je kiezen?
Er bestaan veel goede merken van natuurlijke olie. Elk product heeft zijn specifieke toepassing met voor- en nadelen. Belangrijk is om je goed te informeren. Bij Tintelijn hebben we veel ervaring met Woca en Rigo, en enkele oliën van Biofa.
Overtuigd? We helpen je graag verder met de juiste tips:
Het houten oppervlak moet goed geschuurd zijn. Mooi gelijkmatig mee met de nerven van het hout en niet te fijn. Eindig met een korrel 100 of 120.
Alles netjes maken en stofvrij
Het hele oppervlak zeer mooi gelijkmatig vochtig afvegen, bij voorkeur met een scheut dieptereiniger in het water. Hiermee neem je het laatste stof weg en zorg je ervoor dat het hout wat ‘open’ komt voor een betere opname van de olie.Breng de olie aan. Dit kan manueel met een borstel, rol, speciale applicator, … Bij grote vloeren is het interessant om dit met een machine (type woodboy) te doen.
De olie steeds mooi in de richting van het hout aanbrengen. Steeds volledige planken tegelijk, niet in ‘vierkanten’ werken. Neem geen te grote oppervlakte tegelijk.
De olie nu verder inmasseren. Dit kan met een geschikte handpad of terug machinaal met een geschikte pad.
Na ca 15 à 20 minuten de overtollige olie mooi gelijkmatig afnemen met witte katoenen vodden. Dit is een zeer belangrijke stap die niet mag vergeten worden. Als er een te dikke laag olie op het oppervlak nablijft zal deze niet drogen en een kleverige laag vormen.
Kijk eens goed naar jouw werk. Zeker bij gepigmenteerde olie controleren of je gelijkmatig afgewreven hebt om kleurverschillen te vermijden.
Controleer na een half uurtje het volledige oppervlak nogmaals.Tijdens het drogen kan er uit kiertjes of knopen terug wat olie naar boven komen. Veeg die overtollige olie nog weg.
De gebruikte vodden openhangen om te laten drogen of onder water dompelen. Katoenen vodden die in olie gedrenkt zijn kunnen vanzelf ontbranden!
Laat de olie voldoende lang uitdrogen vooraleer te belasten. Zeker geen water of vuil de eerste weken. Je kan een vloer met een ademend karton afdekken als je erover moet na enkele uren. Neem dit karton zo vlug mogelijk weer weg. Daags na aanbrengen kan je over de olie lopen met propere sokken of pantoffels.
Na enkele dagen kan een onderhoudslaag olie worden aangebracht.
Kijk zeker ook naar onze instructievideo
Oliën van hout binnen